Світ

Різкий обвал рубля: у Financial Times пояснили причини та дали невтішний прогноз

У Росії зменшився приплив іноземного капіталу, що стало наслідком західних санкцій і позначилося на курсі рубля.

Санкції, зростання військових витрат, падіння доходів від експорту та деякі інші причини вплинули на стабільність російської валюти, через що рубль впав до шістнадцятимісячного мінімуму щодо долара та євро, вважають експерти The Financial Times.

Журналісти відзначають, що тільки з початку поточного року російський рубль втратив близько чверті (25%) своєї вартості і торгується вже вище за позначку 100 рублів до $1, а по відношенню до євро вже більше 110.

Важливим є той факт, що приплив капіталу до РФ зараз обмежився завдяки західним блокуючим заходам, а також відмові держав ЄС від експорту енергоносіїв з РФ.

Незважаючи на відчайдушні спроби Кремля переорієнтуватися на азіатські ринки збуту, доходи від нафти і газу помітно знизилися.

Державні витрати на оборону та соціальні виплати сім’ям pociян, які загинули на війні в Україні, стали спочатку певною підтримкою купівельної спроможності населення, але в той же час ця дія збільшила дефіцит бюджету, що стало ще однією важливою причиною, що призвела до послаблення рубля.

Pociяни побоюються, що падіння їхньої національної валюти в перспективі призведе до зростання цін. 

І ці побоювання небезпідставні.

Щодо прогнозів на майбутнє, то аналітики з The Financial Times зазначають: рубль стабільний, коли профіцит рахунку поточних операцій близький до $5 млрд і вище. 

Але однак у липні 2023 року цей показник знизився до $1,8 млрд, що загрожує подальшим зниженням курсу рубля і зростанням інфляції в РФ.

Нагадаємо, сьогодні в РФ курс рубля обвалився ще більше: пробита історична позначка в 100 одиниць російської валюти за один долар.

Про це повідомляє інтернет видання Україна новини – Uatopnews.in.net/  із посиланням на ft.com

Back to top button