Світ

Постpіл у ногу: після атаки на порти України у самої  РФ почалися проблеми.. – ЗМІ

РФ немає достатньої кількості морських зерновозів, а інтерес трейдерів до пшениці з Pociї падає на тлі ескалації війни.

Відсутність у РФ судів і зниження інтересу великих зернотрейдерів до бізнесу з Москвою збільшує ціну перевезення російської пшениці за кордон у той час, коли війна в Україні йде поблизу чорноморських транспортних шляхів.

Про це пише Reuters

Видання зазначає, що російський президент обіцяв забезпечити зерном Африку після виходу Москви із зернової угоди, але цього не відбувається.

Атака України на військовий корабель “Оленьогірський гірник” у бухті Новоросійська (великого зернового та нафтового хаба в Чорному морі), а також на танкер поблизу Керченської протоки лише погіршили ситуацію для РФ.

Також експерти говорять про можливе посилення так званих прихованих антиросійських санкцій на світовому ринку зерна, які можуть призвести до збільшення витрат для РФ на фрахт суден та їхню страховку.

Незважаючи на те, що експорт сільгосппродукції морем не підпадає під прямі міжнародні санкції, введені після того, як РФ втopглaся в Україну минулого року, Москва заявляє, що обмеження, накладені на її банки та фізосіб, є “прихованими обмеженнями” у торгівлі продовольством.

За даними джерел Reuters, РФ зараз веде переговори з дрібними судноплавними компаніями і хоче створити тіньовий “зерновий флот”, щоб уникнути санкцій. 

Судна йому фрахтуються переважно у Туреччині та Китаї. 

Запити на оренду зерновозів від російських експортерів за місяць зросли на 40%.

Але ці кроки не допоможуть РФ найближчим часом здійснювати експорт свого збіжжя в обсягах, які існували під час дії “чорноморської ініціативи”. 

На цьому фоні ціна на нього зростає, зазначає видання.

Нагадаємо, постачання до Туреччини товарів з Російської Федерації за останній місяць звалилося на 36% на тлі зриву Москвою зернової угоди.

Про це повідомляє інтернет видання Україна новини – Uatopnews.in.net/ із посиланням на reuters. 

 

Back to top button