Світ

“Немає підстав сумніватися”, – розвідка США про ризики застосування ядерної зброї РФ з Білорусі..

Американські спецслужби дали оцінку войовничим заявам Путіна та Лукашенка щодо розміщення в Білорусі тактичних ядерних зарядів.

Розвідка США стежить за можливим перекиданням тактичної ядерної зброї з Росії до Білорусі, але поки що утримується від офіційних коментарів із цього приводу.

Водночас журналістам CNN анонімні джерела в Пентагоні підтвердили, що перша партія снарядів з ядерною начинкою вже знаходиться на території Білорусі.

Представники розвідки розповіли, що заявам Лукашенка та Путіна можна вірити, хоча достовірних фактів, які прямо чи опосередковано свідчать про перекидання ядерних зарядів до Білорусі, не надали.

За даними розвідувального управління Пентагону, Росія зараз має близько чотирьох з половиною тисяч ядерних боєголовок, йдеться про готових до застосування і тих, які перебувають в резерві. 

До цього числа входить близько 1900 одиниць тактичної ядерної зброї.

Спецслужби США визнали, що не знають, яку частину цього арсеналу Путін передав чи має намір передати Лукашенку.

Нещодавно американські та європейські офіційні особи заявили CNN, що Білорусь не завершила модернізацію необхідних сховищ для розміщення тактичної ядерної зброї, і що на доступних супутникових знімках немає жодних ознак підготовки до її розміщення.

Інші джерела повідомили, що в Білорусі є об’єкти, побудовані ще в СРСР, які підходять для цих цілей.

Минулого тижня, відповідаючи на запитання, чи бачив він ознаки того, що Росія перемістила ядерну зброю в Білорусь, міністр оборони Великобританії Бен Уоллес сказав Великобританія “помітила прогрес у цьому питанні”, але він розкрити подробиці відмовився.

Представник Держдепартаменту Метью Міллер на початку цього місяця також не став коментувати присутність у Білорусі ядерної зброї РФ, сказавши, що США очікують від Росії виконання зобов’язань щодо її нерозповсюдження.

 Олександр Лукашенко місяць тому заявив, що перед агресією він без вагань застосує російську тактичну ядерну зброю, вже розміщену, за його словами, на території Білорусі.

Але високопосадовці у розвідці США заявили, що не вірять у повноваження Лукашенка використовувати ядерний арсенал РФ. 

За словами офіційних осіб, він, швидше за все, повністю контролюватиметься Росією.

У розвідці США також розповіли, що переміщення тактичної ядерної зброї РФ до Білорусі не змінить глобальний баланс і не призведе до збільшення ризику ядерного інциденту, оскільки воно перебуватиме на зберіганні, а не передовому розгортанні, буде повністю під контролем російських сил.

У США поки що не бачать причин для коригування своєї ядерної політики та будь-яких ознак того, що Росія готується застосувати зброю масової поразки.

Нагадаємо, що російський президент Володимир Путін заявив: все йде за планом, а ядерна зброя в Білорусі буде розміщена після 8 липня.

Про це повідомляє інтернет видання Україна новини –  Uatopnews.in.net/  із посиланням на edition.cnn.com

Back to top button