Світ

Сьогодні у Брюсселі відбудеться історичний для України саміт..

Очікується, що дискусія на засіданні Європейської ради буде важкою і тривалою

14-15 грудня у Брюсселі відбудеться історичне засідання Європейської ради, під час якого лідери Європейського Союзу повинні будуть ухвалити рішення дати чи ні «зелене світло» початку переговорів про членство України в ЄС. Також мають вирішити питання подальшої фінансової та військової підтримки України у протистоянні російській агресії.

Українське питання стоїть першим на порядку денному саміту, який розпочнеться о 10:00 (за Брюсселем) четверга, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Очікується, що дискусія на саміті буде важкою і тривалою.

Щодо політичного рішення про початок переговорів про членство, то переважна більшість – 26 країн-членів ЄС – виступають «за», і лише Угорщина висловлюється «проти».

У середу, напередодні саміту, президент Євроради Шарль Мішель визнав, що засідання буде важким і сказав, що він працює «день і ніч, щоб досягти позитивного рішення», оскільки це питання надзвичайно важливе для майбутнього ЄС.

Раніше у своєму листі-запрошенні на саміт лідерам ЄС Мішель закликав їх ухвалити «сміливі рішення». «Нам необхідно виконати наші зобов’язання щодо України і продовжувати залишатися надійним і сильним партнером. Ми повинні надати Україні постійну і стійку політичну, фінансову та військову підтримку і, зокрема, дійти згоди про надання 50 млрд євро для її довгострокової стабільності. Ми також повинні погодитися почати переговори про вступ з Україною, тим самим дати їй необхідний сигнал і ще більше наблизити її до нашої європейської сім’ї», – написав президент Європейської ради.

Ще одним питанням порядку денного є виділення додаткового фінансування Європейського мирного фонду в розмірі 20 млрд євро для продовження військової допомоги Києву.

Що стосується затвердження лідерами ЄС 12-го пакета санкцій для Росії, то він перебуває на стадії завершення і, як очікується, може бути схвалений до п’ятниці.

Нагадаємо, Україна розраховує на позитивне рішення засідання Євроради 14-15 грудня щодо початку переговорів про членство в ЄС.

Про це повідомляє інтернет видання Uatopnews.in.net/  із посиланням на https://interfax.com.ua

Back to top button